Wat is kantoorpolitiek en hoe kun je daar mee omgaan? Een aantal factoren die meespelen in dit spelletje!

Geloof het of niet, bijna elke werkplek is een politieke omgeving. Hoewel velen zeggen dat ze zich niet met dergelijke spelletjes bezighouden, zit daar eigenlijk weinig waarheid in. Ook al beseffen we het waarschijnlijk niet, we zijn allemaal tot op zekere hoogte bezig met kantoorpolitiek. Terwijl het woord politiek impliceert dat we absoluut alles moeten doen om vooruit te komen, gaat het bij kantoorpolitiek eigenlijk om het opbouwen van relaties om dingen in beweging te krijgen op het werk.

Kantoorpolitiek, hoe kun je er mee te maken krijgen?

Als werkgever kan je kantoorpolitiek aanzienlijk verschillen van degenen die je begeleidt. Terwijl het managen van kantoorpolitiek een moeilijk iets kan zijn om te doen in diverse bedrijven, is het proberen om een gezonde, productieve politieke omgeving te behouden cruciaal voor succes op de complexe werkplek van vandaag.

  • Een kantoorpoliticus is voor sommigen misschien vanzelfsprekend, maar voor anderen kan het zich in de loop van de tijd uit noodzaak ontwikkelen.

Dit gezegd zijnde, blijft één feit hetzelfde: de topspelers zijn degenen die de kunst van het winnen in de kantoorpolitiek onder de knie hebben. Hier zijn 5 slimme tactieken om u te helpen het politieke spel te winnen, de “Ethische” manier!

Beheers de fijne kunst van het tactvol opscheppen…

De meeste medewerkers denken dat ze maar twee keuzes hebben als het gaat om zelfpromotie; onder de tafel blijven of arrogant klinken, maar geen van beide werkt! Goede zelfpromotors weten dit: Ze planten altijd zaden voor de toekomst. Ze begrijpen dat goed werk doen niet betekent dat anderen het ook daadwerkelijk zullen realiseren.

Om een politicus op het hoogste niveau te worden, moet je een persoonlijke staat van dienst ontwikkelen als iemand die resultaten behaalt en niet stilstaat bij je fouten, of dat zullen anderen ook doen. Vier uw successen gracieus en smaakvol. Je weet maar nooit, het zou je collega’s wel eens kunnen overvallen!

Blijf niet bij één groep

Door bij dezelfde mensen op het werk te blijven, loopt u meer kans om de belangrijke informatie of het feitelijke nieuws in uw bedrijf te missen. Door tijdens de lunch of koffiepauze met uw collega’s samen te werken, blijft u het beste op de hoogte van alles wat er op de verschillende afdelingen gebeurt. Kantoorpolitici klampen zich niet te strak vast aan één menigte; ze beheersen de kunst om goede gesprekken te voeren met zowel collega’s als bazen. Zorg er wel voor dat je niet de “sociale vlinder” van het kantoor wordt in de mate dat je je werk niet gedaan krijgt!

Profiel Vermogenscijfers

Laten we eerlijk zijn; sommige mensen hebben meer macht dan anderen door hun positie of persoonlijkheid. Het begrijpen van het informele en formele netwerk is de sleutel om een succesvol kantoorpoliticus te worden. Zoek uit wie wie in de organisatie is en identificeer waar de macht en de invloed liggen; wie zijn de echte beïnvloeders? Wie wordt door iedereen gerespecteerd?

  • Wie heeft het laatste woord in discussies? Als je eenmaal een profiel hebt van de machtsfiguren in je bedrijf, bouw dan relaties op die gebaseerd zijn op vertrouwen en respect met degenen die de informele en formele macht hebben, terwijl je lege vleierij vermijdt. Besteed aandacht aan de manier waarop ze spreken, netwerken en werken, en ontwikkel uw sterke punten op een manier die hun gedrag evenaart.